Рекомендації щодо організації та проведення протиепідемічних, профілактичних заходів у закладах, що продовжують працювати під час карантину Друк

Рекомендації щодо організації та проведення протиепідемічних, профілактичних заходів у закладах, що продовжують працювати під час карантину

Щодня ситуація з поширення гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCOV, у світі та в Україні ускладнюється. Рівень захворюваності серед людей зростає.
У зв’язку з цим, а також враховуючи збільшення кількості осіб, які повертаються з інших країн, де зареєстрований СOVID-19, ускладненням ситуації у сусідніх Дніпропетровській, Черкаській областях, Головне управління Держпродспоживслужби пропонує вжити наступні протиепідемічні заходи в місцях скупчення людей, в торговельних точках, аптеках та інших закладах, які продовжують працювати під час карантину в області (далі — заклади):
1. Відвідування закладів, транспорту повинно відбуватися виключно у разі нагальної потреби.
2. Для зменшення часу перебування в закладах, транспорті та уникнення контактів з іншими людьми, необхідно заздалегідь підготуватися (наприклад, мати чіткий перелік необхідних закупок, в банках, на Укрпошті вирішувати тільки ті питання, які потребують особистої присутності, пересуватися транспортом на робочі місця або у крайній необхідності).
3. За можливості рекомендується пересуватися вулицями населеного пункту, без залучення громадського транспорту або особистим легковим автотранспортом.
4. На зупинках громадського транспорту дотримуватись відстаней один від одного 1,5-2 м.
5. Під час відвідування сімейних лікарів, громадських місць рекомендується одягати маски або респіратори, рукавички.
6. Керівникам закладів необхідно:
– забезпечити засобами індивідуального захисту всіх працівників, які мають постійний контакт з відвідувачами, працюють на технологічних процесах з головою кулінарною продукцією, готовими стравами, з коштами тощо;
– провести розрахунки максимально допустимої кількості людей, які можуть одночасно перебувати у торговій залі з урахуванням відстані між покупцями 1,5-2 м та розмістити відповідне оголошення на вході;
– контролювати кількість відвідувачів у торговій залі відповідно до розрахунків та не допускати її збільшення;
– у разі заповнення відвідувачами торгової зали іншим клієнтам чекати біля входу з дотриманням відстані не менше 1,5-2 м;
– здійснювати регулярне провітрювання та дезінфекцію розрахункових прилавків, віконців, касових транспортерів, апаратів, іншого приладдя, в магазинах – візків, корзин, вагів для самообслуговування;
– встановити дозатори з дезінфікуючими антисептичними засобами для рук відвідувачів при вході до закладу, забезпечити миття рук в туалетах;
– контролювати правильне використання засобів індивідуального захисту працівниками;
– якщо в штаті закладу є медичний працівник, обов’язково залучити до огляду персоналу та виконання протиепідемічних заходів;
– не допускати до роботи хворих працівників;
– рекомендувати відвідувачам безготівковий розрахунок;
– забезпечити наявність інформаційних листівок, пам’яток для працівників та відвідувачів з попередженням щодо поширення коронавірусної інфекції, заходів та засобів захисту тощо.
Дані рекомендації пропонуємо як заходи для обов’язкового виконання в населених пунктах області.

Share/Save/Bookmark