ПошукНовиниФотоПро очищення владиКонтактні даніЗемляцтвоЗвернення онлайн

Маєте проблеми зору? Оберіть зручний розмір шрифта:

  • УВАГА! Перевірка централізованої системи оповіщення

    Вівторок, 21 листопада 2017, 11:45
  • Своєчасні навчання з питань цивільного захисту

    Понеділок, 20 листопада 2017, 08:07
  • Відбулись урочистості з нагоди відзначення Дня працівників сільського господарства

    П'ятниця, 17 листопада 2017, 13:12
  • Робоча зустріч

    П'ятниця, 17 листопада 2017, 13:08
  • 14 листопада 2017 року голова районної державної адміністрації Павло Сорока та голова районної ради Світлана Сосновська з робочою поїздкою перебували на території Злинської та Плетеноташлицької сільських рад

    Середа, 15 листопада 2017, 14:22
  • 14 листопада голова районної державної адміністрації Павло Сорока та голова районної ради Світлана Сосновська під час робочої поїздки ознайомились з ходом проведення поточного ремонту доріг

    Середа, 15 листопада 2017, 14:18
  • БЮДЖЕТ ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ

    Середа, 15 листопада 2017, 11:40
  • Голова райдержадміністрації провів особистий прийом громадян

    Четвер, 09 листопада 2017, 15:24
  • Відзначили День працівника соціальної сфери

    П'ятниця, 03 листопада 2017, 14:09
  • Напередодні 73-ї річниці з Дня визволення України від фашистських загарбників відбулась урочиста хода та покладання квітів до пам’ятника Загиблим воїнам

    П'ятниця, 27 жовтня 2017, 09:35
  • Засідання ради регіонального розвитку

    Середа, 25 жовтня 2017, 10:09
  • Виступ Президента України на шостому засіданні Ради регіонального розвитку

    Вівторок, 24 жовтня 2017, 13:30
  • Медична реформа. Що зміниться з 2018 року

    Понеділок, 23 жовтня 2017, 07:20
  • Засідання комісії з питання надання соціальної допомоги населенню

    Середа, 18 жовтня 2017, 13:37
  • Виступ Президента під час церемонії складання урочистої клятви вихованцями Київського військового ліцею імені Івана Богуна

    Середа, 18 жовтня 2017, 10:16
  • У районному центрі відбулася урочиста хода, приурочена до Дня захисника України

    Вівторок, 17 жовтня 2017, 08:24
  • Засідання круглого столу

    Неділя, 15 жовтня 2017, 11:15
  • 99-річчя Василя Сухомлинського

    Середа, 04 жовтня 2017, 13:31
  • У Маловисківському районі відзначили Міжнародний День похилого віку та День ветерана

    Середа, 04 жовтня 2017, 12:56
  • Вересневі самоцвіти. Театральні таланти є і на Маловисківщині!

    Вівторок, 03 жовтня 2017, 15:23
Управління інформує
Управління інформує PDF Друк


Обережно ботулізм!


В зв’язку з ускладненням епідемічної ситуації на території України при вживанні в’яленої риби виробництва ФОП Меркулов А.В. (Світловодський район) постачальник «ТОВ «Чудо - юдо», для запобігання виникнення нових випадків захворювання на ботулізм серед жителів Маловисківського району Вам потрібно знати що:

Ботулізм - гостра токсикоінфекція, яка виникає внаслідок вживання неправильно приготовлених і збережених консервів. Збудники ботулізму з кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб потрапляють у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), довго там зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечнику тварин, птахів, риб можуть містити збудники ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні продуктів, які зберігалися в анаеробних умовах (без доступу повітря) або близьких до них і без попередньої достатньої термічної обробки.

Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей (смаку, запаху). Найчастіше реєструються захворювання, пов'язані з вживанням таких продуктів домашнього приготування: консервованих грибів і бобів, копченої або в'яленої риби, м'ясних і ковбасних виробів. Ці продукти частіше викликають групові, сімейні спалахи захворювань. У деяких інфікованих продуктах (ковбаса, копчене м'ясо, риба) можливе так зване гніздове забруднення збудниками ботулізму і утворення токсинів. Тому буває, що не всі особи, які вживали один продукт, хворіють. Таким чином, основним шляхом передачі захворювання є харчовий.

У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промито рибу перед засолом, тим менша ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах. При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище. Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів. При консервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно проводити ретельну термічну обробку (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі плюс 100°С - не менше 40 - 60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою.

Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту банки. Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль у животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників. У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря. Особливість ботулізму – розмаїття симптоматики початкового періоду. З боку органів травлення: сухість у роті, спрага, нудота, блювання, переймистий біль, відчуття важкості у надчеревній ділянці. З боку органів зору: відчуття туману або появи «сітки» перед очима, двоїння в очах, нечітке бачення близьких предметів, опущення верхньої повіки, розширення зіниць. З боку органів дихання: набряк слизової ротової оболонки, утруднене ковтання, відчуття клубка в горлі, зміна тембру голосу (осиплість, захриплість), мова стає утрудненою, невиразною.

Оператори ринку  за порушення законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів несуть відповідальність відповідно статті 64 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності харчових продуктів».

Пам’ятайте: хворобі легше запобігти, ніж лікуватися від неї. Будь-яке отруєння не минає безслідно.


В. о. начальника Управління

Держпродспоживслужби в

Маловисківському районі                                                                                                                            О. Коваленко




Відповідно листа Управління Служби безпеки України в Кіровоградській області від 14.03.2017 року №1787 «Щодо проведення авіаційного – хімічних робіт з порушенням вимог чинного законодавства на території Кіровоградської області», Управління Держпродспоживслужби в Маловисківському районі надає рекомендації, для обробки полів авіаційним методом:

-    застосовувати пестициди та агрохімікати, які пройшли державну реєстрацію та внесені до відповідного переліку, погодженого Міністерством охорони здоров’я, Мінекономбезпеки і затверджених Укрдержхімкомісією;

-    погоджувати проекти авіахімобробки в Держпродспоживслужбі і Мінекобезпеки (потрібно погоджувати не пізніше ніж за 10 діб до початку робіт);

-    інформувати населення через засоби масової інформації про місце та термін проведення авіахімробіт, та встановлювати спеціальні попереджувальні знаки безпеки (на відстані 300 метрів від оброблювальних ділянок);

-    розпорошувати хімікати в заборонених місцях (ближче, ніж за 5 кілометрів від постійного перебування пасік, за 2 кілометри рибгосподарських водойм, відкритих джерел водопостачання і місць випасу домашніх тварин, за один кілометр від населених пунктів, а також посівів сільськосподарських культур, які вживаються без термічної обробки, садів, виноградників), що може призвести до тяжких наслідків як для здоров’я населення, так і завдати значної шкоди навколишньому середовищу.

Враховуючи вище викладене та з метою недопущення на території Маловисківського району забруднень навколишнього середовища, техногенних катастроф, масових отруєнь людей та інших надзвичайних подій, просимо Вас неухильно дотримуватись законодавства, яким регламентується проведення авіаційно – хімічних робіт.


В. о. начальника управління

Держпродспоживслужби в Маловисківському районі                                                                                Коваленко О. П.


Маловисківська районна  державна лікарня ветеринарної медицини приносить вибачення за незручності із тимчасовою  видачею дозвільних документів в зв»язку з відсутністю ідентифікаційних номерів на тварин.

Згідно із вступом в дію Закону  України № 16748«Про внесення змін до деяких законодавчих актів  України щодо ідентифікації та реєстрації тварин» від 20.09.2014, та наказу № 85 « Про затвердження порядку видачі ветеринарних документів» від 13.04.2009 року.

  

Начальник райветлікарні                                                                                                                         Терновий Д.М.


Виконуючи вимоги листа від 27.03.2014року обласної державної адміністрації «Щодо проведення заходів по недопущення виникнення африканської чуми свиней» управління ветеринарної медицини в Маловисківському районі надає інформацію про проведену роботу за період 2014 року

В Маловисківській районій державній адміністрації 31 січня 2014 року було проведено засідання ДНПК «Про заходи з профілактики та недопущення занесення АЧС на територію району».

За період, що минув після проведення засідання ДНПК в  Маловискцівському районі  проведено повний комплекс заходів : а саме

-         Розроблено комплексний план заходів щодо недопущення  захворювання  АЧС на території Маловисківського району  на 2014 рік.

-         Проведено 13 обстежень свиногосподарсв де утримується свинопоголів’я та складено приписи з вказаними порушеннями та термінами виконання

-         За невиконання вимог діючої інструкції «Щодо профілактики та недопущення спалаху АЧС» притягнуто до адміністративної відповідальності  7 керівників господарств

-          Проводиться щоденний моніторинг за фізіологічним станом свиней в господарствах всіх  форм власності  і приватному секторі і в телефонному режимі  через день надається інформація , щодо виконаних заходів з  профілактики АЧС на  підконтрольних територіях.

-         Разом з представниками УТМР  та держлісгоспу проведено огляд та моніторинг мисливських угідь на підконтрольних територіях в 12 населених пунктах району.

-         Завідуючими виробничими підрозділами проведено повний аналіз  відповідності  умов господарювання суб’єктів  ,які займаються  вирощуванням ,утриманням ,реалізацією живих свиней ,їх забоєм , переробкою і зберіганням продукції  з них до вимог  вет.сан. законодавства.

-         Затверджено план робіт  по господарствам щодо усунення виявлених в ході перевірок  фахівцями УВМ району недоліків.

-         На сесіях сільських рад  крім  Маловисківської, Злинської, Олександрівської, Первомайської фахівцями ветмедицини району було внесено на розгляд питань  заходів з профілактики та  недопущення занесення на територію АЧС та  затверджено  план заходів на  випадок виникнення АЧС  на  підвідомчій території  і забезпечення  в  необхідній кількості деззасобів.

-         Посилено  контроль  за проведенням перед забійного клінічного огляду свиней  та післязябійної  ветсанекспертизи  туш і органів на забійних пунктах і ринках.

-         Щеплено в господарствах району проти класичної чуми  свиней – 1000 голів спочатку року .

-         Опубліковано в пресі  3  статті по АЧС.

-         Активізовано роз’яснювальну роботу серед населення , мисливців з питань  профілактики АЧС ,  особливо наголошували на ролі диких тварин та людини розповсюдженні даного захворювання.

-         Прочитано 2 лекції з реалізаторами мясної продукції на КП»Міському ринку»м. М-Виска та КП»Селищному ринку» смт Смоліно

-         Роздано інформаційних листів та бюлетенів-75

-         Розроблений спільний план взаємодій з підрозділами МЧС в разі спалаху африканської чуми свиней

На даний період в  районі є 13 СТФ , в яких утримується 2531 голів свиней . Господарства не огороджені ,за винятком СФГ «Флоря» , СТОВ»Подільське» , ТОВ « Україна». Ветсанпропускники повністю  відсутні в усих господарствах ,  що не дає можливості перевести свинотоварні ферми на закритий режим роботи.

 


© Сайт Маловисківської районної державної Адміністрації